Pierożki z farszem ziemniaczanym
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 510 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 6 porcji
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
NADZIENIE:
- 1/2 kg ziemniaków
- cebula
- łyżeczka kminku
- 1/4 kostki masła
- 15 dag bryndzy
- sól, pieprz, majeranek
Nadzienie: ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Odcedzić, obrać, zemleć z połową bryndzy.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać do ziemniaków z bryndzą, przyprawić obficie pieprzem i do smaku solą.
Ciasto: mąkę przesiać do miski i wlać ok. 3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Wymieszać, szybko zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki masła i szczyptę soli, jeszcze raz dokładnie zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwadraty o boku 6 cm. Na każdym placku ułożyć łyżeczkę farszu, złożyć i zlepić.
Pierożki wkładać do osolonego wrzątku, gotować 6 min, odcedzić.
Resztę masła stopić. Pierożki rozłożyć na talerze, polać masłem, posypać majerankiem oraz resztą pokruszonej bryndzy.