Pierożki z drożdżowego ciasta z kapustą
Porcja: 633 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie i pieczenie: 40 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 11:42
Reklama
Dla 4 osób
Reklama
Ciasto:
- 500 g mąki
- 100 g masła
- 80 g drożdży
- szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- białko
- tłuszcz do formy
Farsz:
- nieduża główka białej kapusty
- 2 łyżki masła lub oleju
- pieprz
- sól
- cukier
Reklama
Kapustę pokroić w ćwiartki i obgotować. Odcisnąć. Poszatkować. Podsmażyć. Doprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem.
Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki mleka i łyżką mąki. Gdy zaczną rosnać, dodać resztę mleka, rozpuszczone masło, mąkę i sól. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, rozwałkować. Pokroić w kwadraty, nałożyć na nie farsz. Zlepić po przekątnej. Pierogi ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Posmarować białkiem. Piec 30 minut w 180 st C.
Reklama
Reklama
Reklama