Pierogi z wędzoną rybą
Przygotowanie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 310 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 20:07
Reklama
CIASTO:
Reklama
- 35 dag mąki
- jajko
FARSZ:
- 1/2 wędzonej makreli lub pstrąga
- cebula
- 2 łyżki oleju sojowego
SOS:
- 3 średnie kiszone ogórki
- 160 ml śmietany 18%
- sól, biały pieprz
Reklama
- Farsz: rybę dokładnie oczyścić z ości, rozdrobnić. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z rybą, przyprawić, ostudzić.
- Ciasto: mąkę i jajko zagnieść z 1/2 szklanki ciepłej wody i szczyptą soli. Rozwałkować na cienki placek, szklanką wykroić krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, zlepić.
- Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju, ugotować, odcedzić.
- Sos: ogórki obrać, pokroić w kostkę, odcisnąć. Śmietanę wlać do rondelka, gotować, aż częściowo odparuje. Dodać ogórki, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pierogi ułożyć na talerzach zlepieniem do góry, polać sosem śmietanowym.
Reklama
Reklama
Reklama