Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Przygotowanie: 1h, gotowanie: 4 min od momentu wypłynięcia
- Naj
Opublikowano: 23.12.2008, 11:03
Reklama
CIASTO:
Reklama
- 3 szklanki mąki
- szklanka ciepłego mleka
- łyżka masła
- jajko
- sól
FARSZ:
- 5 dag suszonych grzybków
- olej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- sól
- pieprz ziołowy
- masło
Reklama
Z podanych składników zagnieć luźne, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 min. Grzyby namocz poprzedniego dnia. Na oleju zeszklij posiekane cebule i czosnek, dodaj pokrojone grzybki (wlej też wodę, w której się moczyły), duś kilka minut. Dodaj kaszę, przypraw do smaku, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, filiżanką wykrawaj krążki, na każdym ułóż porcję farszu, dokładnie zlep brzegi . Ugotuj pierogi w osolonym wrzątku ( 4 min od momentu wypłynięcia). Wyjmij łyżką cedzakową. Podsmaż na chrupiąco, na oleju wymieszanym z masłem.
Reklama
Reklama
Reklama