Reklama

CIASTO:

Reklama
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżka masła
  • jajko
  • sól

FARSZ:

  • 5 dag suszonych grzybków
  • olej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • masło
Reklama

Z podanych składników zagnieć luźne, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 min. Grzyby namocz poprzedniego dnia. Na oleju zeszklij posiekane cebule i czosnek, dodaj pokrojone grzybki (wlej też wodę, w której się moczyły), duś kilka minut. Dodaj kaszę, przypraw do smaku, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, filiżanką wykrawaj krążki, na każdym ułóż porcję farszu, dokładnie zlep brzegi . Ugotuj pierogi w osolonym wrzątku ( 4 min od momentu wypłynięcia). Wyjmij łyżką cedzakową. Podsmaż na chrupiąco, na oleju wymieszanym z masłem.

Reklama
Reklama
Reklama