Pierogi z kapustą
Nawet jeżeli zwykle nie przygotowujesz sama pierogów, wigilia jest tą kolacją kiedy jesteś gotowa na ten wyczyn. Oto przepis!
- Claudia
PORCJA: 299 kcal
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
NA 8 PORCJI
- 50 g suszonych grzybów
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- dymka
Ciasto:
- 400 g mąki
- łyżeczka soli
- mąka do podsypania
Grzyby opłukać, zalać wodą. Odstawić na noc. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić (wywar zachować). Kapustę grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać pokrojoną cebulę. Gotować do miękkości. Razem z grzybami zemleć. Podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
Mąkę wymieszać z solą. Stopniowo dolewać gorącą wodę (ok. 120 ml), zagniatając ciasto, aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji. Ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką. Po 15 minutach rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Następnie z ciasta wyciąć szklanką koła; na każde nałożyć po łyżce farszu. Brzegi skleić, formując pierogi. Gotować je w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Osączyć. Podawać z podsmażoną na reszcie oleju dymką.