Reklama

6 szklanek mąki
2 szklanki wrzątku
1/2 łyżeczki soli
łyżka masła
3/4 kg jagód
cukier
gęsta śmietana
gruby cukier do posypania
Mąke wysyp do miski, zalej wrzątkiem, wymieszaj drewnianą łyżką. Kiedy masa nieco przestygnie, dodaj sól, masło, zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je cienko, wycinaj filiżanką krążki. Jagody przebierz. Na każdym krążku kładź łyżeczkę jagód, posyp odrobina cukru, starannie zlepiaj brzegi pierogów. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją posól. Wrzucaj (partiami, aby się nie posklejały) pierogi, gotuj 6–7 minut. Kiedy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane śmietaną i posypane grubym cukrem. NASZA RADA: Pierogi są równie pyszne następnego dnia, na zimno. Wtedy nie potrzebują nawet żadnych dodatków.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama