Pierogi po żydowsku
Przygotowanie: 1 godz. 15 minut
Porcja: 370 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 10.10.2006, 08:36
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 30 dag ziemniaków
- 5 dag suszonych grzybów
- cebula
- po 2 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
- olej
- sól, pieprz
Reklama
Grzyby namoczyć, ugotować (ok. 30 minut). Odcedzić, ostudzić, pokroić na małe kawałki. Jajka zagnieść z mąką i niewielką ilością wody na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować ok. 20 minut. Odcedzić, utłuc. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki wymieszać z grzybami, cebulą i natką, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć kwadraty o boku 8 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, ciasto złożyć w trójkąty, zwilżyć brzegi wodą i skleić. Pierożki wkładać do osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Reklama
Reklama
Reklama