Pierogi po mazursku
Przepis na pierogi po mazursku. Poznaj smak potrawy z białą kiełbasą prosto z krainy Wielkich Jezior.
- Naj
Opublikowano: 11.03.2010, 13:00
Reklama
CIASTO:
● 1/2 kg maki
● 15 dag masła
● 1/2 łyżeczki soli
● 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
● żółtko
● jajko
FARSZ:
● 1/2 kg białej surowej kiełbasy
● białko
● pieprz
[adsense]
Przesianą mąkę posiekaj z masłem, solą, śmietaną i żółtkiem, zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na 3 godz. do lodówki. Kiełbasę obierz ze skóry, dokładnie rozgnieć, wymieszaj z białkiem i pieprzem do smaku. Schłodzone ciasto rozwałkuj niezbyt cienko, szklanką wykrawaj krążki. Nakładaj farsz, zlepiaj pierogi. Ułóż je na papierze do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 30–40 min w temp. 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama