Pierogi na 5 sposobów
Lubisz pierogi? Koniecznie przeczytaj nasze pomysły kulinarne, na pewno przypadną Ci do gustu.

- kobieta.pl
Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII wieku. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg.

Kulinarne wariacje pierogowe
Pierogi robią furorę do dziś. Uwielbiasz pierogi, ale według Twojej rodziny ta potrawa wieje nudą? Zaskocz najbliższych i przygotuj oryginalne nadzienie, które może kryć to pozornie znane i zadomowione danie.
Pierogi ze szpinakiem – mąkę przesiej ze szczyptą soli, dodaj pół szklanki gorącej wody i wyrób jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny, przykryj wilgotną, czystą, bawełnianą ściereczką. Szpinak rozmroź na cedzaku, przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdż, zetrzyj na tarce lub drobniutko posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj rozmrożony szpinak, rozdrobniony czosnek i przyprawy oraz mięso, wymieszaj i uduś na małym ogniu. Gotowy farsz przepuść przez maszynkę lub zmiksuj. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, wykrój nieduże kółka, nakładaj na każde niewielką porcję nadzienia i zlep. Gotuj w dużej ilości osolonej wody około 5-6 minut. Podawaj najlepiej z masłem albo ze skwarkami z cebulą.

Pierogi czekoladowe z nadzieniem z białą czekoladą, malinami i świeżą miętą – mąkę wymieszaj z kakao i solą, dodaj jedno całe jajko i 1 żółtko, olej i stopniowo dolewając wodę zagniataj gładkie elastyczne ciasto. Ciasto wałkuj jak najcieniej i wycinaj w nim krążki. Natomiast czekoladę i listki mięty na drobno posiekaj. Na gotowe krążki ciasta nałóż porcje czekolady, mięty i maliny brzeg ciasta posmaruj białkiem jaja i zlep pierogi. W dużym garnku gotuje wodę z odrobiną soli, gdy woda zacznie wrzeć wrzuć do niej pierożki i gotuj około 5 minut. Pierożki odcedź, ułóż na talerz na środek i połóż na środek gałkę lodów waniliowych i przyozdób listkami mięty.
Pierogi filipińskie z kurczakiem – z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczki soli, dwóch łyżeczek oleju, dwóch łyżek octu, 2 łyżek masła i jajka przygotuj ciasto, a następnie przykryj ściereczką i odstaw. Następnie grubo rozwałkuj i potnij na kwadraty. Kurczaka obierz ze skóry, usuń kości i chrząstki. Mięso zmiel, zmiksuj z jajkiem i zielonym groszkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na połowę kwadratów nakładaj po porcji farszu, przykrywaj reszta. Sklejaj je tylko na rogach. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Wrzucaj pierożki, smaż je, aż się zrumienia, często obracając. Wyławiaj łyżką cedzakowa i układaj na papierowych ręcznikach, aby osączyć z tłuszczu. Podawaj jak szaszłyki nadziane po kilka na ozdobne szpadki.
Pierogi z soczewicą – w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie soczewica stanowiła podstawę wyżywienia, tymczasem w większości polskich domów jej smak do dziś pozostaje nieznany. Bulion przygotuj w 400 ml gorącej wody, ugotuj w nim soczewicę, aż powstanie gęsta papka. Rozpuść masło, dodaj curry i paprykę oraz rozdrobniony czosnek, zasmaż i dodaj do soczewicy, ostudź. Z mąki, jajka, oleju oraz około 3/4 szklanki letniej wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj, wykrawaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi. Gotuj w posolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Pierogi podawaj tuż po przyrządzeniu z sosem grzybowym.
Polecane
„Byłam w szoku, gdy mąż ulepił pierogi na Święta. Miał dla mnie jeszcze jedną niespodziankę”
„Teściowa cały wieczór krytykowała moje potrawy wigilijne. Gdyby święta były u niej, podałaby pierogi z jadem”
„Teściowa skrytykowała mój barszcz i pierogi. Chciała zniszczyć nam Święta, ale dałam starej bździągwie do wiwatu”
„Odszedłem z korporacji i zbijam kasę na własnym biznesie. Byli szefowie mszczą się na mnie w najgorszy możliwych sposobów”
„Teściowa przy każdej okazji wbijała mi szpile. Gdy skrytykowała wigilijne pierogi, ustawiłam ją do pionu”
Kreatywność - czy każda z nas jest kreatywna? 12 sposobów na rozbudzenie kobiecej kreatywności
Niezdecydowany facet – co zrobić, gdy on ma problem z decyzyjnością? 5 sposobów na rozwiązanie problemu
18 sposobów na podziękowanie za życzenia z okazji Dnia Kobiet. Dzięki tym pięknym słowom pokażesz bliskim, jak bardzo ich cenisz
Poczucie humoru może poprawić twoje życie na kilka różnych sposobów. Wyjaśniamy, dlaczego warto żartować
Jak radzić sobie ze złością? 7 sprawdzonych sposobów na bezpieczne wyrażanie i przepracowanie złości
Ćwiczenia relaksacyjne – 9 sposobów na rozluźnienie i odprężenie. Co zrobić, aby pozbyć się stresu?
Typowe zachowania wampirów energetycznych i ich 9 sposobów na wysysanie naszej energii
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa