Pierogi litewskie z owocami
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 10 min
Porcja: 310 kcal
- Naj
CIASTO:
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 4 dag cukru
- 3 dag margaryny
- sól
FARSZ:
- 30 dag śliwek
- 30 dag białego sera
- 10 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 4 dag masła
- 8 dag cukru
- cukier waniliowy
- 5 dag mąki
CIASTO: Drożdże rozetrzyj z 1/2 łyżeczki cukru, rozprowadź letnim mlekiem i dodaj tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Jajka utrzyj z cukrem, wymieszaj z pozostałą mąką, rozczynem, margaryną i szczyptą soli. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
FARSZ: Śliwki wydryluj, pokrój na nieduże kawałki. Ser i ziemniaki zmiel, dokładnie wymieszaj z jajkami, stopionym masłem, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Na koniec połącz ze śliwkami. Ciasto rozwałkuj, odcinaj spore kawałki. Na każdym kładź porcję farszu. Zlepiaj podłużne pierogi. Gotuj na parze ok. 10 min. Podawaj ze zrumienioną bułeczką i śmietaną.