Pieróg urzędowski
Masz ochotę na pierogi? Wypróbuj coś nowego! Pieróg urzędkowski z kaszą zasmakuje miłośnikom tradycyjnej kuchni.
- Naj
Opublikowano: 08.03.2010, 12:00
Reklama
FARSZ:
● 2 szklanki kaszy gryczanej
● 1/2 kostki masła lub margaryny
● 1 kg białego sera
● 3–5 jajek
● 2 łyżki mąki
● 2–6 łyżek cukru
● mięta
CIASTO:
● 2 szklanki mąki
● szklanka mleka
● 1/2 kostki margaryny
● jajko
● 2 dag drożdży
● szczypta soli i cukru
[adsense]
Kaszę ugotuj na sypko z masłem, wymieszaj ze zmielonym serem, jajkami, mąką, cukrem i miętą do smaku. Z podanych składników zagnieć drożdżowe ciasto, odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swa objętość, podziel je na 2 części, rozciągnij palcami na prostokąty. Oba nafaszeruj i zlep. Możesz posmarować je jajkiem i posypać sezamem. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama