Piernikowy jabłecznik
Porcja: 429 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 20:51
Reklama
Na 12 porcji
Reklama
- 800 g jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 g dżemu jabłkowego
- cukier puder
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Reklama
Jabłka obrać. Wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i solą. Ucierając, dodawać jajka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać cynamon, do drugiej, przyprawę do pierników i kakao. Cukierniczą szprycą wyciskać obok siebie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę paski z ciasta, na zmianę z cynamonowego i piernikowego, tak by pokryły całą powierzchnię blachy. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec 35, 40 minut w 180°C. Ciasto wystudzić. Posmarować podgrzanym dżemem. Odstawić do zastygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama