Piernikowe rozmaitości
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 120 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 10.10.2006, 09:24
Reklama
Składniki na 40 sztuk:
Reklama
- 60 dag mąki
- 10 dag masła
- 25 dag miodu
- 12 dag cukru
- 2 jajka
- łyżka przyprawy do pierników
- płaska łyżka kakao
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dekoracja:
- białko
- szklanka cukru pudru
- kolorowa posypke
Reklama
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do pierników podgrzać w rondelku, stale mieszając zagotować. Ostudzić. Mąkę i proszek przesiać, wbić jajka, dodać masę miodową, oprószyć solą, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową, pozostawić na noc w temp. pokojowej. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec 15 minut w temp. 200°C. Delikatnie zdjąć, ostudzić. Białko ubić dodając cukier puder, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować ciasteczka, ozdobić kolorową posypką.
Reklama
Reklama
Reklama