Piernik z marcepanem
Przygotowanie: 1 godz
Oczekiwanie: 7 godz
Pieczenie: 35-40 minut
Porcja: 660 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 24 PORCJE
CIASTO:
- 1/2 kg miodu
- 70 dag cukru
- 1/2 kostki masła (10 dag)
- 3 jajka
- 5 dag zmielonych orzechów laskowych
- opakowanie przyprawy do piernika
- 150 ml mocnej kawy
- 1 i 1/2 kg mąki
- 2 opakowania proszku do pieczenia
- 5 dag kakao
MARCEPAN:
- 35 dag zmielonych migdałów
- 35 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
DEKORACJA:
- 35 dag cukru pudru
- 4 łyżki masła
- 4-5 łyżek mleka
- po 5 dag fig, orzechów włoskich, laskowych i migdałów
Ciasto: miód, cukier i masło dokładnie utrzeć. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, wsypywać laskowe orzechy i przyprawę do piernika.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy wraz z kakao i kawą. Dokładnie wyrobić ciasto, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
Dwie prostokątne formy tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować placki wielkości formy, włożyć. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 st C.
Marcepan: migdały ucierać dodając cukier puder i sok z cytryny. Utartą masę podgrzewać w rondelku ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna, ostudzić. Rozwałkować formując prostokąt wielkości ciasta piernikowego i grubości 2 mm.
Marcepan nałożyć na jeden piernik, przykryć drugim plackiem, nakryć pergaminem, obciążyć, odłożyć na 3 godziny.
Dekoracja: cukier puder utrzeć z gorącym mlekiem i stopionym masłem. Bakalie posiekać, ułożyć na pierniku, polać lukrem.