Piernik z cukinii z kardmonem, goździkami i cynamonem: zakochasz się w tym przepisie
Piernik świąteczny zrobiony z cukinii? Tak! Sprawdź prosty przepis na przepyszny piernik z cukinii z cynamonem, goździkami i kardamonem. Zdziwisz się, jak łatwo można go wykonać. Ciekawe, czy twoi domownicy poznają różnicę.
- kobieta.pl
Piernik z cukinii
Nie zdziwimy się, jeśli twoja pierwsza reakcja będzie zaskakująca. Kto słyszał o pierniku na święta z cukinii? Ciasto jest świetną alternatywą zamiast tradycyjnego piernika świątecznego. Dodatek aromatycznych przypraw sprawi, że twój cały dom będzie wypełniał wspaniały zapach. Kto odważny spróbować naszego przepisu na piernik z cukinii?
Piernik z cukinii: składniki
- 70ml oleju
- 25dag cukru
- 2 jaja
- szklanka mąki
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka sody
- imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, cynamon
- mała, obrana, starta na tarce o drobnych oczkach cukinia
- garść orzechów włoskich
- 3 śliwki w czekoladzie
- gorzka czekolada
- łyżeczka masła
Zobacz również: Wegetariańskie święta: Przepis na obłędny makowiec według Rozkosznego
Piernik z cukinii: wykonanie
Olej, cukier i jaja ucieramy ze sobą. Następnie dodajemy mąkę, kakao, sodę i przyprawy. Miksujemy na małych obrotach. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy cukinię, pokruszone orzechy i śliwki pokrojone na drobne kawałki. Przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w 190 stopniach przez około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto już gotowe). W czasie pieczenia przygotowujemy polewę - topimy czekoladę z masłem. Polewamy nią gotowe ciasto, posypujemy resztką orzechów. Gotowe!
Zobacz także:
5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniki
Przepisy na Święta: Kultowa pizza na słodko SNOWBALL DOUGH BALLS i inne "śnieżne kulki mocy"!
Staropolski piernik adwentowy - przepis i pomysły na dekoracje