Pierniczki kardamonowe - oryginalny pomysł na świąteczne wypieki
Jak piec to teraz, bo kiedy? Zachęcam zwłaszcza do przygotowania pierniczków – takich prawdziwych, staromodnych i fantastycznie pachnących, którymi nie dość, że się najesz, to jeszcze cudnie ubierzesz choinkę.
- Redakcja
Pierniczki kardamonowe na Święta - prosty i sprawdzony przepis:
SKŁADNIKI:
● 30 dag mąki pszennej
● 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
● 2 duże jajka
● 15 dag cukru pudru
● 10 dag stopionego masła
● 10 dag miodu
● łyżka przyprawy do piernika
● łyżka mielonego kardamonu
● łyżka kakao
● łyżeczka sody oczyszczonej
● białko
● szklanka cukru pudru
● kilka kropel soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj ciasto: Wszystkie składniki wsyp do miski, wymieszaj i wyrób dłońmi. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, podsypując mąką (żeby się nie kleiło do wałka i blatu). Foremkami wykrawaj różne kształty. Układaj na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia). Jeśli pierniki mają być choinkowymi ozdobami, pamiętaj o zrobieniu dziurek (najlepiej ołówkiem). Piecz w temperaturze 180˚C ok. 10 min, ostudź.
Przygotuj lukier: białko ubij z cukrem, wymieszaj z sokiem z cytryny do smaku. Maluj pierniczki patyczkiem lub małym pędzelkiem. Możesz oczywiście kupić gotowe pisaki z kolorowymi lukrami i przylepiać do pierniczków najróżniejsze jadalne ozdoby.
Zobacz też:
Przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka
Pierniczki z szybkami - dekoracje na Boże Narodzenie
Najpiękniejsze dekoracje świątecznych pierników - inspiracje z Instagrama
1 z 1
Pierniczki kardamonowe na Święta