Piegowaty sernik Rona
Porcja: 270 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:51
Reklama
Na 24 porcje
CIASTO:
Reklama
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- 2 żółtka
MASA:
- 60 dag sera trzykrotnie mielonego
- 30 dag cukru
- 10 jajek
- 10 dag masła
- skórka starta z pomarańczy
- 2 dag obranych, posiekanych migdałów
- torebka cukru waniliowego
- torebka gotowej białej polewy
- czerwony pisak spożywczy
Reklama
Ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm. Placek włożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy i podpiec w temp. 180°C.
Masa: żółtka oddzielić od białek. Ser utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy, miksując dodawać kolejno żółtka, cukier waniliowy, stopione masło i migdały.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec 40 min.
Ciasto wyjąć, przestudzić. Polać polewą przygotowaną wg wskazówek na opakowaniu. Gdy zastygnie, pisakiem spożywczym namalować czerwone piegi.
Reklama
Reklama
Reklama