Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 4 całe sprawione pstrągi
  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 kg marchewki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki śmietany
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • łyżka prażonych płatków migdałowych
  • sól, pieprz
Reklama

Cytryny umyć, z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić na cząstki. Pstrągi oczyścić, sprawić, opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, skropić połową soku z cytryny.
Pieczarki i marchewki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Warzywa i pieczarki włożyć do rondelka, podlać bulionem, gotować 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ryby owinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem. Piec 25 min w temp. 180 C. Na 5 minut przed końcem pieczenia rozchylić folię.
Jarzynkę doprawić śmietaną, podgrzać. Pstrągi ułożyć na talerzach, posypać płatkami, przybrać cytryną i natką. Podawać z jarzynką.

Reklama
Reklama
Reklama