Pieczony łosoś z roszponką
Lekka i zdrowa ryba to idealna propozycja na letni obiad.
- Claudia
Opublikowano: 09.07.2013, 13:57
Reklama
Porcja: 184 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 4 filety łososia norweskiego
- 200 g roszponki
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki białego octu balsamicznego
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- garść posiekanego koperku i natki
- sól
- pieprz
Reklama
Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec przez 12 minut, w trakcie pieczenia przewrócić rybę na drugą stronę (rybę można też upiec w piekarniku – 15 minut w 200°C). Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Oliwę wymieszać z octem, sokiem z cytryny i miodem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać koperek i natkę. Łososia ułożyć na sałacie, skropić sosem.
Reklama
Reklama
Reklama