Pieczony karczek wieprzowy
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 4-5 godzin
Pieczenie: ok. 1 godziny
Porcja: 390 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:32
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 1 kg karczku wieprzowego
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- łyżka mąki
- olej do przesmażenia
- majeranek, kminek, sól, pieprz
Reklama
Czosnek obrać, posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, czosnkiem, musztardą i ziołami, odstawić w chłodne miejsce na 4-5 godzin.
Mięso oprószyć solą i mąką. Olej rozgrzać na patelni, włożyć karczek i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać osoloną wodą. Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C, często podlewać wytwarzającym się sosem.
Karczek pieczony podawać na zimno z ćwikłą, chrzanem lub sosem tatarskim. Można też na gorąco z kapustą i grzybami.
Reklama
Reklama
Reklama