Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż i łyżką wydrążyć miąższ. Pokroić go na kawałki. Następnie posolić i odstawić na 20 minut, po czym opłukać i odcisnąć. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i przecięte na pół pomidorki. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Farszem napełnić wydrążone bakłażany. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 30 minut w 180°C (pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie przypaliły). Posypać natką. Miąższ dyni pokroić w kostkę, skropić 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 40 minut w 180°C (aż się zrumieni). Roszponkę umyć i osuszyć. Cebulę posiekać, dodać ocet, musztardę, sok z cytryny, miód i resztę oliwy. Wymieszać. Połączyć z dynią i roszponką. Podawać z bakłażanami.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Pieczony bakłażan z sałatką z dyni"}],"seoMetadata":{"title":"Pieczony bakłażan z sałatką z dyni","description":"Przepis na pyszne warzywne danie. Smacznego","metaTitle":"Pieczony bakłażan z sałatką z dyni","metaDescription":"Przepis na pyszne warzywne danie. Smacznego","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/16cfd90651fc52dceefe","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"baklazan_02","sourceName":"pieczony bakłażan; fot. shutterstock.com","title":"baklazan_02","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-5481c9c.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-baklazan-z-salatka-z-dyni/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-baklazan-z-salatka-z-dyni/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-baklazan-z-salatka-z-dyni/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Pieczony bakłażan z sałatką z dyni","article":{"id":"110548","description":"Przepis na pyszne warzywne danie. Smacznego","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["bakłażan","dania bez mięsa","przystawki"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Pieczony%20bak%C5%82a%C5%BCan%20z%20sa%C5%82atk%C4%85%20z%20dyni","tweet":"Pieczony%20bak%C5%82a%C5%BCan%20z%20sa%C5%82atk%C4%85%20z%20dyni","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-5481c9c.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-baklazan-z-salatka-z-dyni/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-baklazan-z-salatka-z-dyni/#Article","@type":"Article","description":"Przepis na pyszne warzywne danie. Smacznego","image":{"@type":"ImageObject","height":574,"width":768,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-5481c9c.jpeg?resize=768,574"},"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-baklazan-z-salatka-z-dyni/"},"name":"Pieczony bakłażan z sałatką z dyni","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-baklazan-z-salatka-z-dyni/","author":[{"@type":"Person","name":"Claudia"}],"dateModified":"2024-09-18T03:42:17+02:00","datePublished":"2012-11-21T14:00:00+01:00","headline":"Pieczony bakłażan z sałatką z dyni","keywords":"bakłażan, dania bez mięsa, przystawki","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"110548","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2012-11-21T13:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["baklazan","dania-bez-miesa","przystawki"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"110548","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["baklazan","dania-bez-miesa","przystawki"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["baklazan","dania-bez-miesa","przystawki"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/16cfd90651fc52dceefe","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"baklazan_02","sourceName":"pieczony bakłażan; fot. shutterstock.com","title":"baklazan_02","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-5481c9c.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/2be44513b87cd1f985ba","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/b0ca129cfe52be595d9d","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/15e707e49580a4959cc0","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/d328ec5f5b01b3a3ceb1","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/e36845f1cb5840fc7f17","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/954f26a982401ef4d4d4","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/b02dea7ad4de8369f2dd","slug":"baklazan","display":"bakłażan","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/7fd1a12b59c4cb379303","slug":"dania-bez-miesa","display":"dania bez mięsa","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/02f79c327c7289dffc9b","slug":"przystawki","display":"przystawki","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"975584","content_title":"Pieczony bakłażan z sałatką z dyni","content_type":"article","publication_date":"2012-11-21T13:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":110548,"contentName":"Pieczony bakłażan z sałatką z dyni","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-baklazan-z-salatka-z-dyni/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["bakłażan","dania bez mięsa","przystawki"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/pieczony-baklazan-z-salatka-z-dyni/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"110548"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż i łyżką wydrążyć miąższ. Pokroić go na kawałki. Następnie posolić i odstawić na 20 minut, po czym opłukać i odcisnąć. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i przecięte na pół pomidorki. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Farszem napełnić wydrążone bakłażany. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 30 minut w 180°C (pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie przypaliły). Posypać natką. Miąższ dyni pokroić w kostkę, skropić 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 40 minut w 180°C (aż się zrumieni). Roszponkę umyć i osuszyć. Cebulę posiekać, dodać ocet, musztardę, sok z cytryny, miód i resztę oliwy. Wymieszać. Połączyć z dynią i roszponką. Podawać z bakłażanami.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.