Pieczony bakłażan z sałatką z dyni
Przepis na pyszne warzywne danie. Smacznego
- Claudia
Porcja: 215 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje:
- 2 bakłażany
- 150 g sera mozzarella
- 10 pomidorków koktajlowych
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- 300 g miąższu dyni
- garść roszponki
- mała cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż i łyżką wydrążyć miąższ. Pokroić go na kawałki. Następnie posolić i odstawić na 20 minut, po czym opłukać i odcisnąć. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i przecięte na pół pomidorki. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Farszem napełnić wydrążone bakłażany. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 30 minut w 180°C (pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie przypaliły). Posypać natką. Miąższ dyni pokroić w kostkę, skropić 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 40 minut w 180°C (aż się zrumieni). Roszponkę umyć i osuszyć. Cebulę posiekać, dodać ocet, musztardę, sok z cytryny, miód i resztę oliwy. Wymieszać. Połączyć z dynią i roszponką. Podawać z bakłażanami.