Pieczone ziemniaki z jajkami i boczkiem
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 585 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
● 1 kg ugotowanych ziemniaków
● 4 czerwone papryczki peperoni
● 2 cebule
● 15 dag boczku lub bekonu
● 2 łyżki oleju
● po 20 dag czerwonej fasolki i kukurydzy z puszki
● 2 łyżki posiekanej natki
● 4 jajka
● łyżka masła
● cayenne
● sól, pieprz
Ziemniaki przekroić na pół. Peperoni umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Cebule obrać, przepołowić, pokroić w piórka. Boczek pokroić w paski.
Do płaskiego naczynia włożyć ziemniaki, cebulę i peperoni. Przyprawić solą, pieprzem, cayenne, skropić olejem. Całość obłożyć boczkiem.
Piec 25 minut w temp. 200°C. Od czasu do czasu wymieszać. Fasolkę i kukurydzę osączyć. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać do ziemniaków z papryką. Wymieszać.
Masło roztopić na patelni, usmażyć jajka sadzone. Położyć na upieczonych ziemniakach.