Pieczone ziemniaki na sposób tajski
Kuchnia tajska cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Oto przepis na proste i smaczne danie z tej kuchni.
- Claudia
Opublikowano: 15.11.2012, 08:53
Reklama
PORCJA: 189 kcal
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
NA 4 PORCJE:
Reklama
- 20 ziemniaków
- 20 liści limonki kaffir
- 10 łyżek oliwy
- 5 pędów trawy cytrynowej
- 6 ząbków czosnku
- cytryna
- papryczka pepperoni
- listki bazylii
- sól
Reklama
Ziemniaki obrać i opłukać. Każdy naciąć, w środek włożyć liść limonki. Położyć na blasze polanej 6 łyżkami oliwy i posypać solą. Piec ok. 50 minut w 180°C. Po 30 minutach położyć obok przekrojone pędy trawy i lekko rozgniecione (nieobrane) ząbki czosnku. Resztę oliwy podgrzać, wymieszać z sokiem z cytryny i posiekaną papryczką. Ziemniaki polać sosem, po- sypać bazylią. (Liście limonki i trawę cytrynową kupisz w sklepach z żywnością orientalną).
Reklama
Reklama
Reklama