Pieczone żeberka
To popularne w wielu krajach Europy danie proponujemy przyrządzić z dodatkiem miodu. Wcześniej warto odpowiednio zamarynować mięso. Dla ułatwienia skorzystaj z gotowej, sprawdzonej kompozycji najlepszych przypraw.
- Claudia
porcja: 374 kcal
przygotowanie: 25 minut
na 6 porcji:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do Miodowych Żeberek
- 2 łyżki miodu Podravka
- 1/2 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
1 Żeberka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki (żeby każdy zawierał 2-3 kostki). Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i natrzeć nim ze wszystkich stron mięso. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki.
2 Olej wlać do naczynia żaroodpornego. wsypać paprykę i Vegetę natur do miodowych Żeberek. wlać miód. wymieszać. Do marynaty włożyć mięso. każdy kawałek pokryć marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
3 Piekarnik nagrzać do 200°C. wstawić żeberka. Piec ok. 15 minut (aż się zrumienią). temperaturę zmniejszyć do 170°C. wlać bulion. Piec ok. 45 minut. w trakcie pieczenia żeberka przełożyć na drugą stronę.