Reklama

porcja: 374 kcal
przygotowanie: 25 minut
na 6 porcji:

Reklama
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do Miodowych Żeberek
  • 2 łyżki miodu Podravka
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
Reklama

1 Żeberka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki (żeby każdy zawierał 2-3 kostki). Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i natrzeć nim ze wszystkich stron mięso. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki.
2 Olej wlać do naczynia żaroodpornego. wsypać paprykę i Vegetę natur do miodowych Żeberek. wlać miód. wymieszać. Do marynaty włożyć mięso. każdy kawałek pokryć marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
3 Piekarnik nagrzać do 200°C. wstawić żeberka. Piec ok. 15 minut (aż się zrumienią). temperaturę zmniejszyć do 170°C. wlać bulion. Piec ok. 45 minut. w trakcie pieczenia żeberka przełożyć na drugą stronę.

Reklama
Reklama
Reklama