Pieczone kartofle
Teraz, w pełni jesieni, ziemniaki najlepiej smakują podane właśnie prosto z pieca. Mogą królować na stole jako samodzielne danie, ale też być aromatycznym dodatkiem do mięsa czy innych warzyw.
- Claudia
Do pieczenia wybieramy ziemniaki jednakowej wielkości i nie za duże - będą gotowe w tym samym czasie. Jeśli przyrządzamy je w całości, nie musimy ich wcześniej obierać, wystarczy dobrze wyszorować i wytrzeć. Szybko się upieką i nie przypalą, gdy wcześniej zawiniemy je w folię aluminiową (żeby folia nie pękła pod wpływem gorącej pary, każdy zawinięty ziemniak warto ponakłuwać widelcem). Jeśli jednak wolimy ziemniaki apetycznie przyrumienione na złoty kolor, musimy je ułożyć bezpośrednio na blasze (trzeba wtedy pamiętać o polaniu ich tłuszczem). Aby skrócić czas pieczenia ziemniaków, można je wcześniej podgotować w wodzie, np. z dodatkiem kminku. W solnej skorupce Porcja: 298 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób ok. kilograma ziemniaków, 2 łyżki mąki (najlepiej żytniej), 2 łyżeczki grubej soli, łyżka kminku, 2 łyżki oleju, 300 g twarożku, 1-2 ząbki czosnku, łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany, sól zwykła, pieprz, listki melisy lub bazylii Kminek wymieszać z mąką i grubą solą. Ziemniaki wyszorować, wytrzeć. Lekko ponakłuwać z kilku stron widelcem. Obtoczyć w mieszaninie soli i dodatków. Skropić olejem. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Dodać do twarożku razem i jogurtem lub śmietaną. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odwinąć z folii. Każdy naciąć na krzyż z wierzchu. Obłożyć twarożkiem z przyprawami. Udekorować listkami bazylii lub melisy. Z farszem z mięsa i pieczarek Porcja: 361 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób 8 dużych ziemniaków, 150 g mielonego mięsa, mała cebula, 2 duże pieczarki, 2-3 łyżki startego żółtego sera, 3 łyżki oleju, sól, pieprz Ziemniaki wyszorować. Przekroić na pół. Wydrążyć środki, zostawiając dość grube ścianki. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać umyte i poszatkowane pieczarki, a gdy się podsmażą - mięso i wydrążone środki ziemniaków. Chwilę razem smażyć, doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki ziemniaków. Posypać serem. Każdą zawinąć w kawałek posmarowanej resztą oleju folii. Piec ok. godziny w 200 C. Aromatyczna krajanka Porcja: 304 kcal
Przygotowanie: 55 min
Dla 4-6 osób kilogram ziemniaków, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki suszonego tymianku lub ziół, prowansalskich, łyżeczka ziaren sezamu (niekoniecznie), sól Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w cząstki lub w plastry. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do miski, polać olejem. Starannie wymieszać, tak by ziemniaki zostały dobrze pokryte tłuszczem. Ziemniaki przełożyć na blachę. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypać ziołami i sezamem. Przed podaniem oprószyć solą. Pakieciki z boczkiem Porcja: 379 kcal
Przygotowanie: 45 min
Dla 4 osób 8 niedużych ziemniaków, 16 plasterków wędzonego boczku, 2 łyżki oleju, sól, chilli w proszku, nieduży świeży ogórek, opakowanie twarożku typu tosca Ziemniaki obrać, umyć. Zalać osolonym wrzątkiem. Gotować 20 minut. Osączyć. Przestudzić. Plasterki boczku lekko rozklepać zwilżonym wodą tłuczkiem. "Przepasać" nimi ziemniaki. Boczek na ziemniakach spiąć wykałaczką. Pakieciki ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Oprószyć solą i chili. Piec 30 minut w 200 C. Podawać z ogórkami wymieszanymi z twarożkiem doprawionym solą i pieprzem.
1 z 1
1011