Pieczone kartofle
Teraz, w pełni jesieni, ziemniaki najlepiej smakują podane właśnie prosto z pieca. Mogą królować na stole jako samodzielne danie, ale też być aromatycznym dodatkiem do mięsa czy innych warzyw.

- Claudia
Do pieczenia wybieramy ziemniaki jednakowej wielkości i nie za duże - będą gotowe w tym samym czasie. Jeśli przyrządzamy je w całości, nie musimy ich wcześniej obierać, wystarczy dobrze wyszorować i wytrzeć. Szybko się upieką i nie przypalą, gdy wcześniej zawiniemy je w folię aluminiową (żeby folia nie pękła pod wpływem gorącej pary, każdy zawinięty ziemniak warto ponakłuwać widelcem). Jeśli jednak wolimy ziemniaki apetycznie przyrumienione na złoty kolor, musimy je ułożyć bezpośrednio na blasze (trzeba wtedy pamiętać o polaniu ich tłuszczem). Aby skrócić czas pieczenia ziemniaków, można je wcześniej podgotować w wodzie, np. z dodatkiem kminku. W solnej skorupce Porcja: 298 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób ok. kilograma ziemniaków, 2 łyżki mąki (najlepiej żytniej), 2 łyżeczki grubej soli, łyżka kminku, 2 łyżki oleju, 300 g twarożku, 1-2 ząbki czosnku, łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany, sól zwykła, pieprz, listki melisy lub bazylii Kminek wymieszać z mąką i grubą solą. Ziemniaki wyszorować, wytrzeć. Lekko ponakłuwać z kilku stron widelcem. Obtoczyć w mieszaninie soli i dodatków. Skropić olejem. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Dodać do twarożku razem i jogurtem lub śmietaną. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odwinąć z folii. Każdy naciąć na krzyż z wierzchu. Obłożyć twarożkiem z przyprawami. Udekorować listkami bazylii lub melisy. Z farszem z mięsa i pieczarek Porcja: 361 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób 8 dużych ziemniaków, 150 g mielonego mięsa, mała cebula, 2 duże pieczarki, 2-3 łyżki startego żółtego sera, 3 łyżki oleju, sól, pieprz Ziemniaki wyszorować. Przekroić na pół. Wydrążyć środki, zostawiając dość grube ścianki. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać umyte i poszatkowane pieczarki, a gdy się podsmażą - mięso i wydrążone środki ziemniaków. Chwilę razem smażyć, doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki ziemniaków. Posypać serem. Każdą zawinąć w kawałek posmarowanej resztą oleju folii. Piec ok. godziny w 200 C. Aromatyczna krajanka Porcja: 304 kcal
Przygotowanie: 55 min
Dla 4-6 osób kilogram ziemniaków, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki suszonego tymianku lub ziół, prowansalskich, łyżeczka ziaren sezamu (niekoniecznie), sól Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w cząstki lub w plastry. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do miski, polać olejem. Starannie wymieszać, tak by ziemniaki zostały dobrze pokryte tłuszczem. Ziemniaki przełożyć na blachę. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypać ziołami i sezamem. Przed podaniem oprószyć solą. Pakieciki z boczkiem Porcja: 379 kcal
Przygotowanie: 45 min
Dla 4 osób 8 niedużych ziemniaków, 16 plasterków wędzonego boczku, 2 łyżki oleju, sól, chilli w proszku, nieduży świeży ogórek, opakowanie twarożku typu tosca Ziemniaki obrać, umyć. Zalać osolonym wrzątkiem. Gotować 20 minut. Osączyć. Przestudzić. Plasterki boczku lekko rozklepać zwilżonym wodą tłuczkiem. "Przepasać" nimi ziemniaki. Boczek na ziemniakach spiąć wykałaczką. Pakieciki ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Oprószyć solą i chili. Piec 30 minut w 200 C. Podawać z ogórkami wymieszanymi z twarożkiem doprawionym solą i pieprzem.
1 z 1

1011
Polecane
„Wśród kartofli znalazłem skarb. Nie przyniósł mi fortuny, ale dał wiarę w to, że czeka mnie prawdziwe szczęście”
„Mój facet nie miał żadnych skrupułów, gdy namawiał mnie do złego. Tego grzechu nie usunie nawet w konfesjonale”
„Pomiędzy rachunkami z banku odkryłam drugie życie mojego męża. Myślał, że może upiec 2 pieczenie na jednym ogniu”
„Cudem uniknęłam ślubu z przemocowym durniem. Uratował mnie piec kaflowy i skarb ukryty w jego wnętrzu”
„Moje małżeństwo było jak zimny piec w listopadzie, więc znalazłam kochanka. Liczyłam na gorący romans, a wylądowałam na lodzie”
Co oznacza, gdy piecze lewe lub prawe ucho? To dobra czy zła wróżba? Poznaj wszystkie przesądy o piekących uszach
„Cudem nie wyszłam za mąż za oszusta. Bezczelnie złamał jedno z przykazań, a to było gorsze niż zdrada”
„Romans w barze z Włochem był gorący jak focaccia z pieca. Nie sądziłam, że go znów zobaczę i to w takiej sytuacji”
„Kochanek napalił mi w piecu i nie tylko. Rozpalił we mnie ogień, a z czasem przyszła miłość”
„Nie mogłam wybaczyć ojcu, że całe nasze życie podporządkował chorej matce. I bałam się, że będę taka jak ona”
„Prawie wyszłam za mąż za idiotę. Stary kaflowy piec sprawił, że pierścionek zaręczynowy rzuciłam kanalii w twarz”
„Mogłam posłuchać kobiety, która z niejednego pieca chleb jadła. Ale ja uważałam, że jestem mądrzejsza”
Dusza w innym ciele? "Pięć lat po jego śmierci podałam rękę obcemu mężczyźnie i poczułam to samo ciepło"
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa