Pieczone jabłka z wątróbką
Składniki na 6 porcji
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 15:28
Reklama
- 6 jabłek
- 20 dag wątróbki
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 1/2 pęczka szałwii lub 2 łyżeczki suszonej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 200 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki śmietany
- sól
Reklama
Z jabłek odciąć kapelusze. Miąższ wydrążyć, pokroić, skropić sokiem z cytryny.
Reklama
Połowę masła i oleju rozgrzać, podsmażyć połowę szałwii, zdjąć. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać miąższ jabłek i pozostałą szałwię pokrojoną w paski, poddusić.
Wątróbkę umyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć mąką, przesmażyć na reszcie masła i oleju. Oprószyć solą, wlać sok jabłkowy, podgrzewać na dużym ogniu, aż połowa płynu wyparuje. Dodać śmietanę, odparować połowę płynu. Dodać jabłka i cebulę, wymieszać, przyprawić.
Jabłka wypełnić farszem, przybrać smażoną szałwią. Piec 30 min w temp. 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama