Pieczona wołowina z sałatką
Wołowina jaką pokochacie. Palce lizać!
- Claudia
Opublikowano: 05.08.2013, 10:36
Reklama
Porcja:291 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 200 g polędwicy wołowej
- 5 łyżek oliwy
- łyżka posiekanego tymianku
- łyżka posiekanego rozmarynu
- pokruszony liść laurowy
- 2 garście szpinaku
- 2 garście liści botwiny
- łyżka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- 4 ciabatty
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 6 łyżek majonezu
- sól
- pieprz
Reklama
Polędwicę (należy wyjąć ją z lodówki co najmniej na 30 minut przed pieczeniem) posmarować 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i ziołami. Piec 30 minut w 200°C. Odstawić do ostygnięcia. Szpinak i botwinę opłukać, osuszyć. Resztę oliwy wymieszać z octem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Liście ułożyć na talerzu. Skropić sosem i wymieszać. Polędwicę pokroić na cienkie plastry. Ciabatty przekroić na pół, na każdej kromce ułożyć po plastrze mięsa. Udekorować musztardą i majonezem. Podawać z sałatką.
Reklama
Reklama
Reklama