Reklama

SKŁADNIKI:
● 1,5 kg łopatki ze skórą
● po łyżeczce pieprzu i suszonego majeranku
● goździk
● sól
● por
● 2 cebule
● 2 marchewki
● pietruszka
● 3/4 l bulionu warzywnego z kostki
● po 2 gałązki świeżego rozmarynu i majeranku
● główka czosnku
Skórkę mięsa natnij w kratkę. Pieprz, majeranek, goździk i 1/2 łyżeczki soli rozetrzyj w moździerzu, natrzyj mięso. Odstaw na 2 godz. Warzywa obierz, pokrój w kostkę. Mięso ułóż w brytfance skórą do góry, obłóż warzywami, wlej bulion. Piecz 2 godz. w temp. 200°C. 30 min przed końcem dodaj zioła i cały, nieobrany czosnek. Gdy mięso się zrumieni, wyjmij pieczeń. Posmaruj ją wyciśniętym czosnkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama