Reklama
  • ok. 500 g mięsa od szynki
  • 10 goździków
  • oliwa lub olej
  • 1/2 szklanki wywaru z jarzyn
  • puszka ananasów
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ocet
  • sól
Reklama

Mięso opłukać, wytrzeć skropioną octem ściereczką, a następnie natrzeć solą. Naszpikować goździkami i posmarować oliwą. Włożyć do wysmarowanej oliwą brytfanny i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wywar z jarzyn połączyć z sokiem z ananasów i od czasu do czasu polewać nim mięso w trakcie pieczenia.
Gdy mięso zmięknie, do rondelka zlać wytworzony sos. Mięso posmarować miodem, posypać cukrem, obłożyć krążkami ananasów i ponownie wstawić do piekarnika na 20–30 minut.
Sos zagotować, połączyć z rozprowadzoną w małej ilości wody mąką ziemniaczaną. Ponownie zagotować, doprawić do smaku.
Szynkę wyjąć na półmisek, po usunięciu goździków pokroić w plastry, obłożyć ananasami. Sos przecedzić, wlać do sosjerki.
Mięso serwować z purée ziemniaczanym. Osobno w sosjerce podać sos.

Reklama

Rada Bożeny:
Szynkę można podawać również na zimno. Wówczas najlepszym dodatkiem do niej będzie sałatka owocowa lub zielona sałata polana spienionym sosem jogurtowym.
Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...