Pieczona sola z salsą verde
Kto ma ochotę na rybę? Zapraszamy!
- Claudia
Opublikowano: 18.10.2013, 06:49
Reklama
porcja: 593 kcal
przygotowanie: 25 minut
na 2 porcje:
Reklama
- sprawiona sola (ze skórą)
- 4 cienkie kromki podpieczonej ciabatty
- sól
- biały pieprz
Salsa verde:
- 15 dużych liści świeżej bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki
- łyżka soku z cytryny
- obrany ząbek czosnku
- łyżka przelanych wodą kaparów
- 20 ml oliwy
Reklama
Rybę opłukać. Ponacinać głęboko po obu stronach w odstępach co 5 cm. Posypać solą oraz pieprzem. Położyć na dużej brytfance. Wlać tyle wody, by przykryła rybę do połowy. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Składniki na sos zmiksować z 3 łyżkami wody. Rybę wyjąć z brytfanki. Ostrożnie usunąć skórę. Podawać z salsą verde i ciabattą.
Reklama
Reklama
Reklama