Pieczona ryba z ziołami
Ryba pieczona z ziołami jest smaczna i lekkostrawna. Idealna na lato.
- Claudia
Opublikowano: 23.06.2014, 19:10
Reklama
PORCJA: 198 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Na 4 porcje
Reklama
- 4 sprawione ryby (sieja, pstrąg)
- cytryna
- po kilka gałązek świeżych ziół (estragon, tymianek, bazylia, lubczyk, kolendra)
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki pumpernikla
- 2-4 łyżki miękkiego masła
- 1–2 łyżki Oleju Kujawskiego
- natka, sól, pieprz
Reklama
Ryby opłukać. Od środka i na zewnątrz wytrzeć papierowym ręcznikiem. Cytrynę sparzyć. Skórkę zetrzeć, sok wycisnąć. Rybę natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zioła opłukać, posiekać. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Pumpernikiel pokruszyć. Razem z czosnkiem, skórką z cytryny oraz ziołami dodać do oleju. Wymieszać. Masą natrzeć ryby od środka i na zewnątrz. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Następnie ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Reklama
Reklama
Reklama