Pieczona łopatka wieprzowa
Sztuka mięsa na sobotni obiad. Wypróbuj!
- Naj
Opublikowano: 06.11.2010, 11:00
Reklama
● łopatka wieprzowa ze skóra (ok. 1 kg)
●2 cebule
●4 ząbki czosnku
● łyżka oregano
●sól
●pieprz
●3–4 łyżki soku z pomarańczy lub bulionu (z kostki)
[adsense]
Mięso opłucz, osusz, skórę ponacinaj. Cebule i czosnek obierz. Cebule potnij w krążki. Czosnek posiekaj, wymieszaj z oregano, solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy lub bulionem. Mieszaniną natrzyj mięso, w nacięcia włóż jej nieco więcej. Całą łopatkę obłóż krążkami cebuli, pozostaw na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia zawiń mięso w folię aluminiową, piecz ok. 2 godzin w temp. 180°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia odwiń mięso z folii i podlewaj powstałym w czasie pieczenia sosem (szynka powinna się lekko przyrumienić).
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama