Pieczona gęś
Przepis na pieczoną gęś według pomysłu pani Bożeny Dykiel. Idealna potrwa na świąteczny stół. Porcja: 460 kcal Przygotowanie: 150 minut Na 8 porcji
- Claudia
- sprawiona gęś (ok. 2 kg)
- 500–800 g kiszonej kapusty
- kostka bulionowa
- garść suszonych grzybów
- garść suszonych śliwek lub rodzynek
- majeranek
- sól
- pieprz
Tuszkę gęsi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę do lodówki
Kapustę zalać 1/2 szklanki wody, dodać kostkę bulionową. Następnie dołożyć umyte grzyby oraz suszone śliwki (lub rodzynki). Gotować ok. 10 minut.
Kapustę osączyć i rozłożyć na dużej blasze. Na wierzchu ułożyć gęś. Piec ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia kapustę spod gęsi wygarniać, a tę przypieczoną podkładać pod mięso. Gęś podzielić na porcje, podawać razem z kapustą.
Rada Bożeny:
Wywarem spod kapusty można skrapiać gęś w trakcie pieczenia, wtedy zanadto się nie przyrumieni.
Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel