Pieczeń z warzywnym sosem
Przepis na pieczeń z warzywnym sosem. Przygotowanie: 1h, kaloryczność 350 kcal, dla 6 osób.
- Naj
SKŁADNIKI:
● 1,5 kg łopatki wieprzowej
● 4 ząbki czosnku
● sól
● pieprz
● olej
● zielona papryka
● puszka pomidorów bez skóry
● 4 łodygi selera naciowego
● szklanka bulionu mięsnego
● 1/4 kostki masła
● 1/2 łyżki mąki
● sok z cytryny
● tymianek
● świeży tymianek
[adsense]
Mięso umyj, osusz, naszpikuj pokrojonym w zapałkę czosnkiem, natrzyj sola i pieprzem. Podsmaż na oleju ze wszystkich stron. Paprykę umyj, pokrój w paski. Pomidory odcedź, pokrój. Seler oczyść, pokrój w talarki (razem z listkami). Mięso ułóż w natłuszczonej brytfance, obłóż warzywami, polej bulionem. Piecz ok. 2 godz. w temp. 180ºC, często obracaj i polewaj wytopionym sosem. Gotową pieczeń zawiń w folię aluminiową. Warzywa odcedź z sosu, zmiksuj. Z łyżki masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj do niej warzywa i tyle wywaru z mięsa, by sos miał właściwą, gęstą konsystencję. Przypraw sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem, gotuj 5 min. Mięso podawaj w plastrach, polane sosem, posypane tymiankiem, z kluseczkami i zasmażaną młodą kapustą.