Pieczeń wołowa z gruszkami
Przygotowanie: 40 minut
Duszenie: 2 godziny
Porcja: 420 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 1 kg wołowiny, np. udźca lub zrazowej
- włoszczyzna
- 4 dag margaryny
- listek laurowy
- 2 cebule
- łyżka ziaren pieprzu
- 4 gruszki
- 100 ml białego wina
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 50 ml winiaku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- łyżka
- KNORR Delikat do mięs
- sól, pieprz
Włoszczyznę i cebule obrać, pokroić w kawałki. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą KNORR Delikat do mięs.
Tłuszcz stopić w rondlu, zrumienić mięso. Dodać warzywa, listek laurowy, pieprz, przesmażyć. Wlać szklankę wrzącej wody, przykryć, dusić 2 godziny.
Gruszki obrać pozostawiając ogonek. Ponacinać kilkakrotnie wzdłuż do ogonka.
Białe wino, 100 ml wody, sok z cytryny, cukier i aromat zagotować. Dodać gruszki i miętę, dusić 10 min. Gruszki wyjąć.
Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Sos z duszenia przecedzić, dolać winiak i szklankę wody, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z zimną wodą, dodać do sosu, jeszcze raz zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczeń pokroić w plastry, podawać z sosem i gruszkami.