Reklama

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

Reklama
  • 1 kg wołowiny, np. udźca lub zrazowej
  • włoszczyzna
  • 4 dag margaryny
  • listek laurowy
  • 2 cebule
  • łyżka ziaren pieprzu
  • 4 gruszki
  • 100 ml białego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 50 ml winiaku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • łyżka
  • KNORR Delikat do mięs
  • sól, pieprz
Reklama

Włoszczyznę i cebule obrać, pokroić w kawałki. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą KNORR Delikat do mięs.
Tłuszcz stopić w rondlu, zrumienić mięso. Dodać warzywa, listek laurowy, pieprz, przesmażyć. Wlać szklankę wrzącej wody, przykryć, dusić 2 godziny.
Gruszki obrać pozostawiając ogonek. Ponacinać kilkakrotnie wzdłuż do ogonka.
Białe wino, 100 ml wody, sok z cytryny, cukier i aromat zagotować. Dodać gruszki i miętę, dusić 10 min. Gruszki wyjąć.
Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Sos z duszenia przecedzić, dolać winiak i szklankę wody, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z zimną wodą, dodać do sosu, jeszcze raz zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczeń pokroić w plastry, podawać z sosem i gruszkami.

Reklama
Reklama
Reklama