Reklama

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

Reklama
  • 1 i 1/2 kg wołowiny na rostbef
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka wódki
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oleju

SOS:

  • 5 dag suszonych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki)
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki mąki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz ziołowy
Reklama

Bulion i wódkę wlać do oliwy, dodać musztardę, sos sojowy, pieprz, wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, polać marynatą, wstawić na godzinę do lodówki.
Co jakiś czas mięso odwracać.
Wołowinę osączyć z marynaty (płyn zachować). Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Mięso ułożyć w bryftannie, polać marynatą, wstawić do piekarnika i piec 1 godz. 20 min. Pieczeń polaną sosem podawać z ziemniakami i barszczem.
Przygotowanie sosu: grzyby opłukać, zalać 3 szklankami wody (tak, by przykryła grzyby) i odstawić na godzinę. Grzyby ugotować (około 15 minut), odcedzić, wycisnąć, pokroić w kawałki. Wywar z grzybów przecedzić przez podwójnie złożoną gazę (żeby usunąć zanieczyszczenia), przestudzić. Śmietanę wymieszać z mąką i sokiem z cytryny, wlać do wywaru, mieszając zagotować. Sos przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wrzucić pokrojone grzyby, podgrzać i od razu podawać.

Reklama
Reklama
Reklama