Pieczeń wieprzowa z jabłkami
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 490 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 duże cebule
- 3 jabłka
- 2 łyżki oleju
- kromka chleba
- 15 dag mięsa mielonego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki białego półwytrawnego wina (niekoniecznie)
- suszony tymianek
- sól, pieprz
Połówkę cebuli posiekać. Odkroić pół jabłka, obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Chleb namoczyć w mleku.
Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę. Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą. Dodać starte jabłko i dobrze odciśnięty chleb. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, masę dokładnie wymieszać.
Szynkę natrzeć solą i pieprzem, zrumienić na pozostałym oleju. Wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny, na wierzchu rozłożyć farsz z mięsa mielonego. Docisnąć go dłonią. Piec 30 minut w temp. 180°C.
Resztę cebuli pokroić w piórka, rozłożyć wokół mięsa, następnie piec 20 minut.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na cebuli, całość obłożyć wiórkami masła. Posypać tymiankiem, skropić winem lub wodą, piec jeszcze10 minut.