Reklama

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

Reklama
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 duże cebule
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • kromka chleba
  • 15 dag mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki białego półwytrawnego wina (niekoniecznie)
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz
Reklama

Połówkę cebuli posiekać. Odkroić pół jabłka, obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Chleb namoczyć w mleku.
Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę. Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą. Dodać starte jabłko i dobrze odciśnięty chleb. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, masę dokładnie wymieszać.
Szynkę natrzeć solą i pieprzem, zrumienić na pozostałym oleju. Wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny, na wierzchu rozłożyć farsz z mięsa mielonego. Docisnąć go dłonią. Piec 30 minut w temp. 180°C.
Resztę cebuli pokroić w piórka, rozłożyć wokół mięsa, następnie piec 20 minut.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na cebuli, całość obłożyć wiórkami masła. Posypać tymiankiem, skropić winem lub wodą, piec jeszcze10 minut.

Reklama
Reklama
Reklama