Reklama

● 1,5 kg łopatki wieprzowej
● 6 ząbków czosnku
● sól
● pieprz
● majeranek
● olej
● 4 niewielkie cebulki
[adsense]
Mięso umyj, dokładnie osusz. Ostrym nożem zrób małe nacięcia, w każde włóż połowę ząbka czosnku. Całe mięso natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Włóż zawinięte w folię spożywczą do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie uformuj zgrabną pieczeń, zwiąż sznurkiem kuchennym. Obsmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju. Przełóż do brytfanny, polej olejem, piecz ok. 1,5 godz. w temp. 200°C. Po godzinie pieczenia włóż do brytfanny obrane i pokrojone na ćwiartki cebulki. W czasie pieczenia często polewaj mięso wytopionym sosem i odwracaj je. Podawaj z ziemniakami i ćwikłą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama