Pieczeń w ziołach
Czas przygotowania 30 min
Porcja 210 kcal
- Naj
Opublikowano: 08.11.2007, 15:21
Reklama
Na 15 porcji:
Reklama
- ok. 2 kg wołowiny z udźca
- bazylia, tymianek
- 5 dużych cebul
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- oliwa
- masło
Reklama
Mięso umyj i dokładnie osusz. Natrzyj ziołami. Cebule obierz i pokrój na plastry. Obłóż nimi mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu odłóż na bok cebulę, mięso posyp pieprzem, oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron ma oliwie wymieszanej z masłem. Obsmażone mięso oprósz solą, przełóż do brytfanny, podlej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, połowę odłożonej cebuli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piecz do miękkości ok. 2 godz, często podlewając wytwarzającym się sosem. Podawaj z kaszą gryczaną na sypko, sosem pieczeniowym (może być gotowy) i uduszonymi pieczarkami.
Reklama
Reklama
Reklama