Reklama

Na 15 porcji:

Reklama
  • ok. 2 kg wołowiny z udźca
  • bazylia, tymianek
  • 5 dużych cebul
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • oliwa
  • masło
Reklama

Mięso umyj i dokładnie osusz. Natrzyj ziołami. Cebule obierz i pokrój na plastry. Obłóż nimi mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu odłóż na bok cebulę, mięso posyp pieprzem, oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron ma oliwie wymieszanej z masłem. Obsmażone mięso oprósz solą, przełóż do brytfanny, podlej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, połowę odłożonej cebuli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piecz do miękkości ok. 2 godz, często podlewając wytwarzającym się sosem. Podawaj z kaszą gryczaną na sypko, sosem pieczeniowym (może być gotowy) i uduszonymi pieczarkami.

Reklama
Reklama
Reklama