Pieczeń rzymska w cieście
Na Wielkanoc chcemy przygotować coś wyjątkowego. Oto przepis na wspaniałą pieczeń rzymską w cieście!
- Claudia
Porcja: 470 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 10 porcji
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 150 g gotowanej szynki
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 szalotki
- 3 łyżeczki natki
- 75 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 100 g smalcu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- żółtko
- sól
- pieprz
Formę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza jej brzegi. Kiełbasę obrać. Z szynką pokroić i połączyć z mięsem. Dodać obrane i posiekane szalotki, natkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Przełożyć do lodówki. Masło posiekać z mąką. Do 200 ml wody dodać smalec i 1/2 łyżki soli. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Gdy woda nieco ostygnie, dodać do mąki i zagnieść ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt grubości ok. 1/2 cm. Wyłożyć nim formę tak, żeby ciasto nieco wystawało poza brzegi naczynia. Nadmiar odciąć.
Formę napełnić połową nadzienia. Wzdłuż ułożyć obrane jajka, a następnie pozostały farsz. Wierzch wyrównać. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim mięso. Docisnąć miejsca łączenia. Na wierzch przykleić dowolne ozdoby wycięte z nadmiaru ciasta. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze godzinę. Wystudzić. Wyjąć z formy i pokroić.