Reklama

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

Reklama
  • 75 dag mielonej wołowiny
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 6 cienkich marchewek
  • 1/2 kg mrożonych brokułów
  • mały seler korzeniowy
  • pęczek natki
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 5/6 plastrów wędzonego boczku
  • sól, pieprz

PONADTO:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku i natki
Reklama

- Kajzerki namoczyć w wodzie. Marchewki i seler obrać, umyć. Seler pokroić w kostkę. Warzywa gotować oddzielnie 5 minut w osolonej wodzie.
- Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić. Natkę opłukać, otrzepać i posiekać.
- Cebule obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Kajzerki odcisnąć z nadmiaru wody.
- Mięso mielone, kajzerki, natkę, jajka, seler i cebulę dokładnie wyrobić. Masę przyprawić solą i pieprzem. Dodać połowę brokułów, wymieszać. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę masy włożyć do blaszki, ułożyć 4 marchewki, przykryć resztą masy. Piec ok. 30 minut w temp. 200°C. Wierzch przykryć plasterkami boczku. Piec jeszcze 15 minut.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Śmietanę wymieszać z zieleniną, przyprawić solą i pieprzem. Pozostałe marchewki pokroić w plasterki.
- Pieczeń podawać z brokułami, marchewką i ziemniakami polanymi śmietaną.

Reklama
Reklama
Reklama