Pieczeń rzymska po niemiecku
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 75 dag mielonej wołowiny
- 2 czerstwe kajzerki
- 6 cienkich marchewek
- 1/2 kg mrożonych brokułów
- mały seler korzeniowy
- pęczek natki
- 2 cebule
- łyżka masła
- 2 jajka
- 5/6 plastrów wędzonego boczku
- sól, pieprz
PONADTO:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku i natki
- Kajzerki namoczyć w wodzie. Marchewki i seler obrać, umyć. Seler pokroić w kostkę. Warzywa gotować oddzielnie 5 minut w osolonej wodzie.
- Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić. Natkę opłukać, otrzepać i posiekać.
- Cebule obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Kajzerki odcisnąć z nadmiaru wody.
- Mięso mielone, kajzerki, natkę, jajka, seler i cebulę dokładnie wyrobić. Masę przyprawić solą i pieprzem. Dodać połowę brokułów, wymieszać. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę masy włożyć do blaszki, ułożyć 4 marchewki, przykryć resztą masy. Piec ok. 30 minut w temp. 200°C. Wierzch przykryć plasterkami boczku. Piec jeszcze 15 minut.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Śmietanę wymieszać z zieleniną, przyprawić solą i pieprzem. Pozostałe marchewki pokroić w plasterki.
- Pieczeń podawać z brokułami, marchewką i ziemniakami polanymi śmietaną.