Pieczeń po polsku
Pomysł na pyszne, pieczone mięso!
- kobieta.pl
Opublikowano: 03.11.2014, 11:49
Reklama
Składniki:
Reklama
- kilogram mięsa wołowego, najlepiej z udźca
- główka czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki klarowanego masła
- cebula
- kilka suszonych grzybków
- dwa listki laurowe, kilka ziarenek ziela nagielskiego
- sól, pieprz
- łyżka mąki
Reklama
Mięso lekko obijamy tłuczkiem. Czosnek obieramy, siekamy, mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Taką mieszanką nacieramy mięso. Wstawiamy do lodówki na dobę. Następnego dnia siekamy cebulę i podsmażamy ja na maśle. Mięso podsmażamy. Dodajemy namoczone wcześniej i pokrojone grzybki, liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy lekko wodą. Dusimy przez około godzinę, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Na pół godziny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Do sosu w rondelku dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy. Mięso podajemy pokrojone w plastry i polane sosem. Dobrym dodatkiem będą ziemniaki lub kasza. Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama