Pieczeń faszerowana
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 40 minut
Porcja: 540 kcal
- Moje Gotowanie
Na 8 porcji
- 1 i 1/2 kg łopatki jagnięcej
- 15 dag zielonego groszku
- 10 dag wędzonego boczku
- 3 dag oliwek bez pestek
- 5 dag chleba bez skórki
- 3 dag tartego parmezanu
- gałązka szałwii
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki białego wina
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć. Boczek pokroić w małą kostkę. Oliwki pokroić w kawałki.
- Chleb, boczek, zielony groszek, oliwki i parmezan wymieszać. Farsz przyprawić solą i pieprzem.
- Mięso umyć, osuszyć. Lekko rozbić, na środku rozsmarować farsz. Zwinąć, obwiązać dokładnie kuchenną nicią. Kilka listków szałwii posiekać, wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu, natrzeć pieczeń.
- 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, włożyć pieczeń, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, polać sosem z pieczenia, skropić winem. Piec 1 godzinę 40 minut w temp. 190°C. W czasie pieczenia mięso obrócić kilka razy, jeśli jest suche, skropić wodą.
- Gotową pieczeń odstawić na 10 minut. Pokrojoną w plastry podawać z ziemniakami z groszkiem.