Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • 15 dag małych pieczarek
  • 30 dag tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek dymki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz
Reklama

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Tofu pokroić w równe kostki. Czosnek wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Marynatą polać tofu i odstawić na 2 godz. Co jakiś czas wszystko ostrożnie wymieszać z zalewą.
Pieczarki oczyścić. Tofu odcedzić z marynaty, na przemian z pieczarkami nadziewać na patyczki do szaszłyków. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 minut.
Dymkę obrać, drobno posiekać, wymieszać z sosem sojowym, cukrem, masłem orzechowym i mlekiem.
Szaszłyki posypać natką, podawać z sosem.
RADA: aby podkreślić smak szaszłyków, tofu można oprószyć tymiankiem.

Reklama
Reklama
Reklama