Pieczarkowe przekładańce
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 15 minut
Porcja: 265 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 9 płatów makaronu lazanie
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 10 dag kremowego serka topionego
- 1/2 szklanki śmietany
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego sera żółtego
- sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Cebule obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć pieczarki z cebulą. Posolić.
Do grzybów wlać śmietanę, dusić 10 minut. Włożyć serek topiony, mieszać na małym ogniu, aż sos się zagęści, po czym przyprawić.
Płaty lazanii obgotować partiami i osączyć.
Natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody i posiekać. Jedną łyżkę natki odłożyć, resztę wymieszać z pieczarkami. Małe foremki posmarować masłem.
Płaty lazanii przekroić poprzecznie na pół, ułożyć je w foremkach na przemian z pieczarkami. Zakończyć płatem lazanii. Wierzch ozdobić plasterkiem pieczarki, posypać startym serem.
Zapiekać 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z foremek posypać odłożoną natką pietruszki.