Picatta z kurczaka z orzeszkami laskowymi
Regionalne potrawy Włosi potrafili wypromować tak, że stały się one wizytówką ich kraju. Szynka z Parmy, ocet z Modeny, mozzarella z Kampanii czy wino z Chianti są dzisiaj takimi samymi symbolami Włoch jak starożytne zabytki, renesansowa sztuka czy filmy Felliniego.
- Moje Gotowanie
1 z 4
picatta_1233
Regionalne potrawy Włosi potrafili wypromować tak, że stały się one wizytówką ich kraju. Szynka z Parmy, ocet z Modeny, mozzarella z Kampanii czy wino z Chianti są dzisiaj takimi samymi symbolami Włoch jak starożytne zabytki, renesansowa sztuka czy filmy Felliniego. 4 porcje, Przygotowanie: 45 min SKŁADNIKI:
- 50 dag piersi z kurczaka
- 10 dag orzechów laskowych
- 5 jajek
- 10 dag sera Bursztyn
- sól i pieprz
- 5 dag mąki
- olej
- 50 dag zielonych warzyw (brokuły, groszek, szpinak)
- 5 dag masła
- ząbek czosnku
2 z 4
1.
Mięso kroimy na cienkie medaliony. Orzechy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 3 min. Uprażone obieramy, zawijając je w ścierkę i ocierając jeden o drugi.
3 z 4
2.
Do rozmąconych jajek dodajemy starty ser Bursztyn i posiekane orzechy. Medaliony oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i jajku. Smażymy na małym ogniu, na rozgrzanym oleju. Na ok. 6 min przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C.
4 z 4
3.
Warzywa oczyszczamy, blanszujemy w osolonym wrzątku, osączamy. Przesmażamy na roztopionym maśle z posiekanym ząbkiem czosnku. Upieczoną picattę z kurczaka podajemy z zielonych warzywach, posypujemy uprażonymi orzechami laskowymi.