Pianki en rose
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 20-30 minut
Sztuka: 330 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
KRUSZONKA:
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki
- łyżka cukru
- aromat migdałowy
CIASTO:
- 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
- żółtko
KREM:
- czubata łyżka żelatyny
- 1/2 kg truskawek
- 200 ml białego musującego wina
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 l kremówki
- kilka listków mięty
Kruszonka: miękkie masło zagnieść z mąką, cukrem i aromatem.
Ciasto: rulon ciasta rozmrozić. Rozwinąć, blat przekroić na pół, położyć na blasze opłukanej zimną wodą. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, ponakłuwać widelcem.
Połowę ciasta francuskiego posypać kruszonką, lekko docisnąć. Całość piec 15-20 minut w temperaturze 200 C. Wystudzić, ciasto z kruszonką pokroić na 12 części.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, osuszyć, połowę zmiksować z 3 łyżkami cukru i winem. Żelatynę podgrzać, rozpuścić, dodać do musu truskawkowego. Chłodzić w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
Zimną kremówkę ubić, wymieszać z masą truskawkową. Połowę kremu rozsmarować na cieście, ułożyć owoce, położyć resztę kremu. Przykryć prostokątami ciasta z kruszonką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Przed podaniem pokroić na 12 porcji. Ciastka posypać cukrem pudrem, udekorować miętą.