Pianka owocowa
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Porcja: 380 kcal
Składniki na 6 porcji
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 11.07.2007, 14:43
Reklama
- 1/2 l śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
- 4 łyżki syropu malinowego lub truskawkowego
- po szklance malin i i borówek amerykańskich
- świeża mięta lub melisa do dekoracji
Reklama
Borówki opłukać, maliny przebrać. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, by się dobrze rozpuściła, ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z syropem i schłodzoną żelatyną.
Szklaną salaterkę wyłożyć folią spożywczą. Nałożyć do niej połowę masy śmietanowej, wstawić na 15 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje, wyłożyć borówki, przykryć 1/2 pozostałej masy, lekko zastudzić. Wyłożyć maliny, zalać resztą masy śmietanowej, zastudzić.
Wyjąć z formy, zdjąć folię, kroić na porcje, ozdobić listkami ziół.
Reklama
Reklama
Reklama