Peklowana golonka
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie i pieczenie: ok. 1 godz. 10 minut
Oczekiwanie: 4 dni
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Na 4 porcje
- 2 średnie golonki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- papryka
Marynata:
- łyżeczka soli
- kieliszek wódki
- 2 szczypty pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna kolendry
- 2 posiekane ząbki czosnku
- listek laurowy
- 1-2 goździki
- kilka jagód jałowca
- szczypta tymianku
Golonki dokładnie oczyścić, opłukać. Składniki marynaty zalać 1 i 1/2-2 l przegotowanej zimnej wody, włożyć mięso, odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Dwa razy dziennie mięso odwrócić.
Marchewki, pietruszki i seler obrać, umyć, pokroić w kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka.
Golonki przełożyć do rondla. Marynatę przecedzić przez sito, zagotować i zalać nią mięso. Dodać wszystkie warzywa, gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 50 minut (tzn. 20 minut na każde 1/2 kg mięsa).
Mięso osączyć, ułożyć w brytfannie. Oprószyć papryką, podlać 1/2 szklanki wywaru, piec w temp. 200 st. C, aż się przyrumieni, około 20 minut. Podawać z sosem musztardowym i ziemniakami.
Sos musztardowy
Szklankę słodkiej śmietanki UHT wymieszaj z 1/2 szklanki wywaru z gotowania golonki i 3 łyżkami ostrej musztardy. Sos zagotuj i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.