Pasztet z warzywami
Przygotowanie: 2 godziny 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 300 kcal

- Moje Gotowanie
Składniki na 12 porcji
- 1/2 kg cielęciny
- 1/2 kg wieprzowiny
- 20 dag surowego boczku
- 15 dag wątróbki
- duży seler
- 10 dag mrożonej fasolki szparagowej
- marchewka
- duża i mała cebula
- kajzerka
- 5 jajek
- po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy
- olej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Cielęcinę i wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę równej wielkości. Olej rozgrzać na patelni, włożyć pokrojone mięso, przesmażyć. Przełożyć do garnka, dodać boczek, obraną dużą cebulę, pokrojony na kawałki seler, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz listek laurowy, wlać niewielką ilość wody (tyle, aby nie przykryła mięsa), dusić pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę. Dodać umytą wątróbkę, dusić jeszcze 1/2 godziny.
Całość odcedzić, w wywarze namoczyć kajzerkę. Cebulę wyjąć, mięso i kawałki selera zemleć dwukrotnie w maszynce. Kajzerkę odcisnąć i też zemleć. Żółtka oddzielić od białek.
Masę mięsną wymieszać z kajzerką i żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Marchewkę oczyścić, pokroić na kawałki. Małą cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć marchewkę i fasolkę szparagową. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.
Białka ubić na sztywną pianę. Przesmażone warzywa dodać do masy pasztetowej, wymieszać. Dodać pianę, delikatnie połączyć.
Formę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, włożyć masę do 3/4 wysokości. Piec 40 minut w temp. 180°C. Pokrojony na porcje pasztet udekorować pomidorami i kleksami żurawiny.
Polecane
„Mój mąż ma uczucia jak kloc granitu. Szczytem czułości, na jaki mogę liczyć z jego strony, jest kanapka z pasztetem”
„Irka nie wylewała za kołnierz, co ściągnęło ją na samo dno. Zamiast bułki i pasztetu, wolała wodę ognistą”
"Wstyd i zero poszanowania dla człowieka" - grzmi ojciec i pokazuje, czym karmią małe dzieci w polskich szpitalach
Sernik z konfiturą z wiśni, pasztet babci Czesi i kremowy żurek - te przepisy na Wielkanoc uczestników "MasterCheff" to must have na świąteczny stół
Pomysły na pyszne święta. Potrawy na śniadanie wielkanocne dla całej rodziny
Współpraca reklamowa
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
Wprowadź więcej warzyw do diety każdego dnia. Teraz to jeszcze łatwiejsze! Daria Ładocha zdradza swoje przepisy!
Współpraca reklamowa
„Mąż uwielbiał spędzać czas z bliskimi, ale Wielkanoc nazywał z pogardą rodzinnym spędem. No i dostał nauczkę”
„Zakochałem się w dziewczynie z gór, ale jej tatuś nie chciał zięcia z miasta. Wieśniak z ciupagą mnie nie przegoni”
„Jednego z tatuśków z wywiadówki zaprowadziłam prosto do mojej sypialni. Nauczę go języka miłości”
„Mąż brykał z panienkami, a potem wracał z podkulonym ogonem. Myślałam, że to z miłości, a darmozjad liczył na coś innego”
„Mąż nie odebrał mnie z porodówki, bo zgłębiał tajniki prokreacji z kochanką. Nakryłam łajdaka z dzieckiem na ręku”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa